woensdag 1 februari 2017

Toen wij Amerika niet inmochten...

Een jaar of twaalf geleden gaf ik Daan voor haar 30e verjaardag een weekje New York voor het hele gezin.
Daar stonden wij op Zaventhem zaterdagmorgen half acht in vrolijke wereldreizigerstemming in de rij voor de douane toen er een dame ons met een bezorgd gezicht aanschoot: hadden wij aparte paspoorten voor de kinderen?
Nee, Elvis en Rover stonden bij ons ingeschreven, zowel bij Daan als bij mij.
'Dan hebben we een probleem,' zuchtte ze, en leidde ons naar de balie van Virgin.
Kinderen zonder eigen paspoort kwamen Amerika niet meer in. Nieuwe regel, vrij abrupt ingevoerd.
'Maar ze zijn 5 en 2, wij zijn de ouders, hier staan ze, met foto en al, wat is het probleem?'
Verbijsterend. We mochten niet eens op eigen risico mee om daar verhaal te halen, we zouden in New York toch absoluut worden teruggestuurd. Dinsdag ging er weer een vlucht. Als wij in de tussentijd op Schiphol twee noodpaspoorten haalden konden wij dan mee. "Gratis met alleen 200 euro omboek-kosten pp, ik zeg helaas, want wij vinden het ook heel vervelend, zowel voor u als voor ons."
Even later stonden we op de gang, met onze koffers. Daan en de kindjes in tranen. Ik getergd. Nu naar Schiphol en dan terug naar huis en dan dinsdag pas vliegen en meteen zaterdag vroeg weer terug– ik had precies een week vakantie voor ik weer verder moest met de musical waar ik in speelde, dus...
'Als het zo niet gaat, moet het anders,' zei mijn moeder altijd en in plaats van terug naar de parkeergarage keek ik naar het vertrekbord, zag een balie met last-minute sales, en binnen drie kwartier zaten we in de lucht op weg naar Istanbul. 'Turkije schijnt ook heel mooi te zijn.'
Het geld van Amerika kregen we nooit terug, want Virgin noch het internet reisbureautje voelde zich verantwoordelijk. Die laatste wisten niet eens van die regeling af, anders hadden ze ons wel gewaarschuwd. Maar ja, in de kleine lettertjes staat dat je zelf de invoereisen moet checken. Ook de eerste drie nachten hotel in New York waren al afgeschreven. Die andere konden nog gecanceld. Bij elkaar een strop van 2500 euro. Zo door de plee.

Wij waren vakantiegangers, maar de rare ervaring zonder enige reden als ongewenst te worden beoordeeld, vergeet je nooit.
Hoe je je moet voelen als vluchteling met een inreisverbod, laat zich raden.

In Turkije wel leuk op de plek geweest waar het Paard van Troje moet hebben gestaan.


2 opmerkingen: