zondag 24 juli 2016

Vereniging tot behoud van boeken, beeld en geluidsdragers...

Ik doe het nog steeds, cd's, boeken en dvd's kopen.
Vorige maand nog die prachtige 111-cd box topklassiek van Deutsche Grammophon, die ze toch nog een keer hebben heruitgebracht omdat de twee originelen tweedehands al boven de 600 euro zaten. Voor nog geen tientje had ik ook de twee country-albums van Ray Charles, die ik alleen versnipperd van ep's en verzamelaars kende. Heerlijk toch om dat eens integraal te horen?
En natuurlijk hebben wij Netflix, maar ik heb de beste films graag in de kast. Via amazon.uk krijg je ze met Engelse ondertitels, tweedehands soms voor onder het pond. The Wolf of Wall street, Fault in our Stars, Grand Hotel Budapest – Leuk toch, zo'n stapeltje bij de post?

Maar ook als muzikant blijf ik in tastbare dingen geloven.
"Waarom staat er zo weinig van jou op Spotify of Tidal, Jan?"
Omdat ik ze daar niet opzet. Ik heb maar een klein publiek, en een enorme dadendrang.
Eén plaat per jaar is het minste.
Duurder dan een tientje wil ik die albums niet maken, maar op studiokosten bespaar ik niet.
Nou, dan moet ik er in eigen beheer echt eerst 's 2000 verkopen, wil ik uit de kosten zijn.
En dan blijf ik ook graag op voorraad, en dat is met bijna 30 (!) albums niet niks.
Zo waren drie 'legendarische' Rotalbums uit de jaren '90 lang niet meer verkrijgbaar. Hoop & Liefde, Een Zee van Tranen en Schout bij Nacht.
'Het niemandsland tussen Pierre Kartner en de Tröckener Kecks' en de 'Nederlandse Roy Orbison' waren kwalificaties over de eerste twee. De mooiste over Schout bij Nacht kwam van Boudewijn de Groot die mij eens oprecht begroette met: "Hoe voelt dat nu, om het mooiste Nederlandstalige album ooit te hebben gemaakt?"
'Dat kan je beter aan jezelf vragen,' weerde ik bescheiden af, 'want dat is Voor de Overlevenden."
(Ik ben nooit zo goed in complimenten ontvangen, maar ik herhaal ze daarna graag in het openbaar, weetjewel.)
Van Boudewijn heb ik laatst ook zo'n mooi boxje gekocht, met al zijn studioalbums in kartonhoesjes. Dat staat dan in de auto, en in twee weken toeren ben je er doorheen. Groot genot.

Ja, mocht er ooit een vereniging komen tot behoud van boeken, beeld- en geluidsdragers, word ik zeker lid. Momenteel ben ik al dagen bezig al mijn eigen teksten en vertalingen door de eeuwen heen bij elkaar te zoeken voor een bundel. Vandaar dat ik om ze te checken die ouwe platen weer eens draaide, en jongens, ik zal niet schijnheilig doen: de tijd is er zeer mild voor geweest. Als buitenstaander zou ik zeggen: "Knappe liedjes, goeie muzikanten, volstrekt eigen stijl en sfeer, staat nog recht overeind." Als maker laat ik het dan slechts bij een verlegen, maar instemmend knikje.

Wie de Jan van die tijd wil leren kennen of weer wil ophalen:

In afwachting van de nieuwe cd eind augustus een fijne aanbieding: samen voor 25.
Los zijn ze een tientje. En in de provisiekast van mijn stichting vind je natuurlijk nog veel meer moois.
Maak het totale bedrag + 2,- euro verzendkosten over op NL32 ASNB 0707 1941 21 t.a.v. J.Rot, Ossendrecht en stuur mij een mailtje op jan @ janrot.nl met je adres, dan gaan ze morgen nog op de bus. 
Bij voorbaat dank, ook namens de Vereniging in oprichting :-)

Voor het idee een clipje voor Pijn van 'een zee van tranen'
'Is dit liefde' van Schout bij NachtLia van Hoop & Liefde, maar dan live
Geen opmerkingen:

Een reactie posten