dinsdag 1 februari 2011

HET ECHTPAAR, DE SCHRIJVER & DE VERTALER...

Dit zijn Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor
bewoners van Kasteel Amerongen in de 17e eeuw.


Dit is regisseur Peter Greenaway (The cook, the thief, his wife & her lover). Samen met Saskia Boddeke maakt hij voor de heropening van Kasteel Amerongen een videoinstallatie, waarbij het huis tot leven komt met de 'oorspronkelijke bewoners' van het huis op Midzomerdag 21 juni, de Langste Dag van het jaar des heren 1681.En dit is uw vertaler deze morgen, in lange dagen van 10:30 tot 23:30 bezig het script voor de acteurs en figuranten te vertalen.

"If I start writing, I just can't stop," vertelde Greenaway bij onze ontmoeting, "it keeps flowing and flowing." En dat blijkt. Alles in gedreven en geestige en vooral bloemrijke taal, waarbij ik om de haverklap woordjes naar mijn digitale woordenboek moet slepen, om bij betekenis 6 inderdaad de bedoelde betekenis, beeldspraak of uitdrukking te vinden.
"Zonder talent gaat het niet, maar daarna is discipline toch het belangrijkst," zei iemand en dat geldt zeker voor een klus als dit, waarbij de aanlevering van het script is vertraagd, maar de deadline blijven staan. Ik ben op de helft. En over één minuut is het half elf en ga ik weer aan het werk dus.
Hier vast een promotiefilmpje van het project... Wordt vervolgd!

8 opmerkingen:

 1. Oh leuk! Kasteel Amerongen is hier bij mij "om de hoek"! Ik rijd er vaak langs en vind het een prachtplek!

  Heel veel succes bij je noeste arbeid!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mmm, fijn project!
  ha ha, die foto van jou! ja, discipline, kom op, kop'er foar (in goed fries gezegd).

  (ken dat wel, dat schrijven en dan niet kunnen stoppen, vooral niet in je hoofd. Daarom subiet even op de parkeerplaats, dat schrijven. Anders ben ik 'weg', en daar heb ik nu even geen tijd voor)

  succes.
  't zal vast veel weer gaan lukken

  vergeet je niet tussen de bedrijven door die prachtige buik van Daan te knuffelen? is ook goed voor de inspiratie en het talent... ;o)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ontzettend leuk project, hou vol noeste werker!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wow jan.. dat ziet er prachtig uit, in dat promotiefilmpje! jij gaat daar iets heel moois van maken.. dat kan niet anders!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldig project Jan Veel succes ermee.
  Gr. Jacques Herb

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gaaf project. Peter Greenaway heeft hier in Zwolle een paar terug ook eens huisgehouden i.s.m. de kunstacademie. was geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat leuk, al die reacties!
  Dank jullie!

  BeantwoordenVerwijderen