woensdag 2 juni 2010

Rotcolumn: "5 minuten worldwide trending topic"

“Kom op mensen, meedoen,” schettert Erica Terpstra in een radiospotje voor mensen met een handicap in de derde wereld. “Ik heb met eigen ogen gezien…”

Ja, op vliegtickets van het Lilianefonds zeker. Van alle giften komt 10% aan bij het werkelijke doel, las ik laatst. Toch laat haar ‘meedoen’ mij niet los. Mijn vader werkte in de zending zijn halve leven voor een nikssalaris, vanuit overtuiging, als arts in de tropen, en dat zit diep.

Ik zoek op Twitter het Lilianefonds, daar zal wel een gironummer bij staan. Jeetje, 79 volgers.
Schiet ook niet op. Ik zal ze wat aandacht geven. Ik zin op een tweetje:
“Als er van goede doel-geld maar 10% aankomt, moet je dus 10x zoveel geven.”
Hm. Wijsneus. Geef jij 500 euro i.p.v. je standaard 50? Ja, waarom niet eigenlijk.
En ineens tik ik het neer.
“Voor iedere volger 1 euro aan het @lilianefonds.”
Moet er nog een tijdslimiet bij? Morgenavond zelfde tijd? Misschien een beetje mal. Een gemiddelde twiet heeft een levensduur van vijf minuten. Maar ze moeten het wel kunnen vinden natuurlijk. Tot vannacht dan. 24:00. Prima.
Ik druk op send.

“Leuke actie, ik leg hetzelfde er nog eens bij,” tweet volger @polderdom spontaan.
Op mijn Tweetdeck zie ik onder de column @janrot de eerste retweets verschijnen, en de mail geeft nieuwe volgmeldingen. Na 10 minuten is ie vijf keer geretweet en zijn er 12 volgers bij. Dan is het stil. Een minuut. Twee minuten. Dood. Ha ha. Die Jan Rot.

Ik zin al op een cynisch tweetje, als in mijn timeline de retweets beginnen te lopen. De refreshknop op mijn webpagina bewijst het: ik begon op 1465, en zit nu al bijna op 1500.
Ik loop met een grote grijns naar boven.
“Wat is er aan de hand?” vraagt mijn kleine mevrouw, die zelf zit te bloggen, en de mailmeldingen binnen ziet stromen.
Ik leg het uit. Daan schrikt een beetje. “Dit is niet heel slim, hoor. Dit is internet, daar ben je zo een paar honderd euro op kwijt. Ik zou het maar een beetje afbouwen.”
“Ik heb gezegd tot twaalf uur...” grinnik ik een beetje dommig.
Daan fronst haar wenkbrauwen en buigt zich weer over haar blog. “Ik hoop dat je weet wat je doet.”
Weer beneden zijn we op 1600. Francisco van Jole heeft ‘m op zijn @2525 gezet, die heeft 10.000 volgers. Boem, dat werkt.
Tweetdeck flitst het ene bericht na het andere, de mailbox lijkt een doordraaiende klok uit films. 1700, 1750, 1800. Dat is al 350 euro.
Ik denk met schrik aan @Polderdom en zoek het profiel op. Vrolijke, stevige vrouw, maar die zal ook wel even bleek om de neus worden.
In mijn tijdslijn verandert de toon. Waren tot nu toe alle tweets lief, leuk en verrast, er komt nu rommel binnen. En gif.
“In de agenda: niet vergeten 00:01 jan rotkop te unfollowen.
“Sommige mensen doen alles voor een beetje aandacht.”
“Lul, gooi gewoon een tientje in de collectebus.”
Ook vanuit mijn vaste #Rotclub klinkt gesputter. “Je stelt me teleur Jan, je moet je volgers verdienen, niet kopen.”
Twee Rotpesters die al een paar dagen onder mijn twietraam staan te jennen, zijn begonnen Groottweeps als Paul de Leeuw, Frits Wester en Nico Dijkshoorn te porren. Ze hebben de tekst veranderd. “Help Jan Rot aan 10.000 volgers!”
“Eh mooi, eh welkom, maar hou het een beetje leuk, jongens, dat van die 10.000 hoeft van mij niet zo,” probeer ik te sussen, maar het is of ik een Open Huis hield voor mijn buurtje en iemand bordjes bij de uitgang van de Arena heeft gezet. Ik word omver gelopen.
“Wie A zegt…”
“Jawel goosert, je zal bloeden!”
“Kom op jongens, we trekken ‘m helemaal leeg!”
Alle leuke en warme reacties zie ik niet eens meer.
Want dan doen de rotjochies iets waar ik nooit aan gedacht heb: ze wenden zich tot twitterkoning Ashton Kutcher met z’n 5 miljoen volgers. “Klootzak!’ blok ik, en meteen naar Kutcher “please don’t!" Maar het leed is al geschied.
“Jaha we gaan Wereldwijd,” juicht iemand. "#janrot staat bij worldwide trending topics."
En ja hoor, daar tweet iemand naar Paris Hilton: “Dutch singer @janrot gives for every new follower 1 dollar to charity! Ps RT.”

Twitter, dat gezellige, malle, knuffelbeest laat ineens zijn tanden zien, en verandert in een grommend monster. Het voelt of mensen mijn bank en pin op het net hebben gegooid. M’n hart bonst in mijn keel, ja, ik zit verdomme te klappertanden!
Er hoeft maar 1 Britney Spears te denken “Oh nice” en voor je het weet sta je op 30.000 en dan? Ja, of je betaalt of niet, je bent het lulletje van het jaar met je Lilianefonds.

“Zoveel gehandicapten zijn er in Afrika ook weer niet,” wil je tikken, maar voor humor is het te laat. Gewoon, nu een stok in het wiel:
“Sorry jongens, klootzakjes zitten de boel te bederven. 24:00 wordt tot 2000 volgers.”
Een koor van boe. “Lamlul, eerst de aandacht trekken en nou gaan grienen?”
“Lafbek, alsof je geen poen zat hep! Ik ga weer, de groeten!” Mooi, dat scheelt weer een euro.

Maar het werkt. De bloedhonden verlaten het terrein, al is het even een beetje katerig.
Als we de 2000 zijn gepasseerd, beginnen er zelfs meer mensen te unfollowen. Beetje jammer.
Dus haal ik die dubbele puntjes weg uit de 24:00 en maak ervan. "Tot 2400." En dan wordt het nog een uurtje leuk en enthousiast. En gezellig op Tweetdeck. Zoals het bedoeld was.
Tien voor twaalf maak ik vast een blogje, en drie over twaalf staat er een foto met een ingevuld girobiljet uit de la. Bijna 2200 volgers. 750 euro.
Gaat het nog, vraag ik @Polderdom. Ja, moet kunnen, in termijnen. Stoer.
Ik laaf me even aan de geslaagde afloop.
“Goeie actie, Jan.”
“Mooi, Jan.”
“Tof. Jan” En die enkele grapjurk, ach.
“Mag ik je nu weer unfollowen? Ik vind jou een oliebol.”
Ja hoor, wie wil blijven is welkom, wie wil gaan zij gegroet.

In bed kan ik niet slapen. Wat een tsunami. Voor hetzelfde geld zat m'n mooie Twietclubje nu vol bots, hoeren en viagraverkopers en kon ik vanavond in DWDD het lulletje van de klas spelen. Maar vooral al die haat, wow. Waar komt het vandaan. Wat heb ik die mensen misdaan.
Niet op blindstaren. Andere kant opkijken. Dus loop ik nog even in kimono naar beneden. @janrot 2206. Klapperr van de dag op de Twitparade.
“Kost een paar centen, maar dan heb ie ook wat,” zoals een volger al zei.

Inmiddels zijn er 100 volgers weg en 30 bij. We zien wel. Maakt niet uit. Vandaag precies vier maanden op Twitter. Wordt ge/vervolgd.

10 opmerkingen:

 1. Mooi inzichtje. Goed leesbaar en lekker kwetsbaar.
  Uiteindelijk wint gewoon de goede bedoeling, en het Lilianefonds natuurlijk. Top!

  Deed het nog zeer om het daadwerkelijk over te maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jan je bedoelingen zijn goed, dus loop met opgeheven hoofd door, leuke actie!
  En ja ik blijf gewoon, draaide in de jaren 80 counting sheep al grijs :-)
  Welterusten..
  @EllyvanAmstel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan, je "klootzak!"-move was terecht. Dat een of ander triest twitteraartje JOU vervolgens als de naarling bestempelt, tja...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prima column, leest lekker weg en geeft goed weer hoe de versnelling in de samenleving zijn vlucht kan nemen. Liefde is dichterbij, maar haat daardoor ook. Ik kan me voorstellen dat dat toch schokkend over kan komen. Het schokt mij ook regelmatig :o)
  Maar... het houdt je ook in balans - van alleen maar mooi is niemand vrolijk geworden, dat weet je. En uiteindelijk is het Lilianefonds de winnaar; elke euro is er eentje die er anders niet was. Wat mij betreft: topinitiatief en goed werk!
  Groetjes, vanStokrom :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. En zo is het maar net.
  Met woorden kun je heel veel zeggen, maar 'doen',... nee, dat is niet voor iedereen.
  En jij doet het goed, dat doen!

  Gr Mir

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Doet me denken aan dat verhaal van een vleugelbeweging van een vlinder die verderop een orkaan veroorzaakt;-)! Dappere actie!

  Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goh, ik had alleen de oproep gezien en niet alle consternatie, haat, etc er omheen. Wat kunnen mensen zich toch elke keer weer van hun meest slechte kant laten zien in hun pogingen ieder spontaan initiatief meteen te verpesten.
  Blijf spontaan, svp!

  BeantwoordenVerwijderen